Connect with us

Subscribe

Istorija

Vojvoda Dimitrije Begović, Komita koji je u smrt otišao poput Stevana Sinđelića, opasan bombama i eksplozivom

Dimitrije Begović

Dimitrije Begović je rođen 1880, a poginuo je 1918. Bio poručnik Srpske vojske i jedan od komandanata Jablaničkog komitskog odreda u Topličkom ustanku 1917. godine.

Skoro svi su čuli za velikog srpskog junaka Stevana Sinđelića, ali malo ko zna za velikog srpskog junaka, četničkog komitu Dimitrija Begovića koji je poginuo sličnom junačkom smrću kao i Stevan Sinđelić.

I sam vojvoda Kosta Pećanac je Dimitrija Begovića smatrao za jednog od najopasnijih i najsposobnijih komandanata u Topličkom ustanku.

Dimitrije Begović je bio aktivan tokom čitavog prvog svetskog rata, a učestvovao je u čuvenoj Cerskoj bitci 1914 i Topličkom ustanku 1917 godine.

Vojvoda Dimitrije Begović srpski četnički komita

U Cerskoj bitci Dimitrije Begović je učestvovao zajedno sa svojim rođenim bratom Ivanom Begovićem koji je zbog ranjavanja, vanredno unapređen u čin kapetana, a ranjavan je ukupno 27 puta. Dimitrije Begović je ranjen u sukobu sa 42. domobranskom pešakom (vražijom) divizijom u Mačvi.

Upravo zbog tog ranjavanja Dimitrije nije mogao da se sa ostalima povlači preko Albanije, nego je ostao u Srbiji i čim je stao na noge krenuo je da sa ostalim srpskim oficirima priprema i izvodi gerilske-komitske akcije. Dimitrije Begović i njegove komite su sasvim sigurno preteča današnjih specijalnih jedinica.

Bugari mu spalili ženu i decu iz osvete:

Bugari su zarobili četvoro dece i trudnu ženu Dimitrija Beogvića. Od njega su tražili da preda 109 komita koji su bili pod njegovom komandom u zamenu za njegovu decu i trudnu ženu. Dimitrije Begović je odbio ovu ponudu Bugara, svojom rukom je napisao: Ubijte ih, jer ja ne mogu zameniti 109 tuđe dece za četvoro svoje i što se mene tiče predati se neću nikada, jer Srpski oficir se nikada ne predaje !

Nakon ovoga Bugarski okupatori su iz osvete, žive spalili četvoro dece Dimitrija Beogvića, a kasnije su njegovoj ženi bajonetom rasporili stomak, izvadili joj bebu i dok su još uvek bili živi bacili ih u vatru da izgore.

Nakon ove velike tragedije koja mu se dogodila, Dimitrije Begović je nastavio da se bori sa još većom žestinom nego ranije, a 109 komita koje je odbio da razmeni za svoju decu su mu postali odani do groba.

Dimitrije Begović

Pogibija junaka Dimitrija Begovića:

Nakon što je jedan bivši komita, Bugarima odao da se Dimitrije Begović sa svojim odredom skriva na Radan planini, usledila je potera. Mala komitska grupa Dimitrija Begovića opkoljena jr 13. Januara 1918 i umesto da se predaju pružili su žestok otpor mnogobrojno jačem neprijatelju.

Komite su tada krenule u silovit kontranapad i juriš u nameri da probiju obruč, pojedini su u tome i uspeli, a sam Dimitrije Begović je ostao u obruču ranjen.

komite jablaničkog odreda

Prepričavaju se priče da je obračun između Bugara i ranjenog Dimitrija Begovića trajao više od dva dana. Kada je video da više nema municije, Dimitrije Begović se opasao bombama i eksplozivom i bugarima je rekao da hoće da se preda, ali samo oficirima.

Bugarski oficiri su se utrkivali ko će biti prvi koji je zarobio Dimitrija Begovića i tom prilikom Dimitrije aktivira bombe i eksploziv sa kojim je bio opasan i diže u vazduh sebe i nekoliko Bugarskih visokih oficira.

Preživeli bugarski vojnici su mrtvom Begoviću odsekli glavu, nabili je na kolac i na volovskim kolima je vozili kroz Srpska sela i uzvikivali nema više komandanta Dimitrija Begovića.

Nakon nekog vremena, porodica Kovačević iz sela Vlasovo je otišla kod bugara i od njih otkupila glavu Dimitrija Begovića, nakon čega je sahranjen. Treba napomenuti da je ovo bila velika hrabrost jer su Bugari u to vreme bili nemilosrdni prema Srbima, a posebno prema onima koji su bili naklonjeni komitama koji su pružali otpor.

Prijavite se i pratite nove članke

2 Comments

2 Comments

  1. Pingback: Komita Milica Begović ubila izdajnika i tako osvetila brata Dimitrija Begovića - Razotkrivač

  2. Pingback: Rizna Radović devojka komita: Bugari je 15 puta proboli bajonetom - Razotkrivač

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

četnički komandosi prvi koristili slovo "Z" četnički komandosi prvi koristili slovo "Z"

Da li ste znali da su četnički komandosi prvi koristili slovo “Z” u svojim vojnim operacijama

Istorija

Tajna čuvana 77 godina gde je završilo zlato Jugoslavije Tajna čuvana 77 godina gde je završilo zlato Jugoslavije

Tajna čuvana 77 godina, evo gde je završilo zlato Kraljevine Jugoslavije

Istorija

šta se dešava sa dušom nakon smrti šta se dešava sa dušom nakon smrti

Šta se dešava sa dušom nakon smrti po pravoslavnom verovanju

Pravoslavlje

lobanje i ukrštene kosti na četničkoj kokardi lobanje i ukrštene kosti na četničkoj kokardi

Šta znače lobanja i ukrštene kosti na četničkoj kokardi ?

Istorija

Prijavite se i pratite nove članke